Projecten

Wij zijn lid van de branchevereniging:
Veras

Circulair slopen

In de periode april t/m oktober 2020 hebben we een omvangrijke renovatiesloop uitgevoerd aan het stadskantoor te Roosendaal.
De Gemeente Roosendaal stelde bij de gunning van het project een aantal strikte eisen, waarvan de allerbelangrijkste: duurzaam en circulair slopen.

En circulair slopen kan alleen maar bereikt worden als het gehele gebouw netjes en met beleid ontmanteld wordt, waarbij de vrijkomende materialen in de 'circulaire markt' een nieuw leven wordt geschonken.
En laat dit nu net een van onze specialiteiten zijn!

Generatie op generatie

Want al sinds de grondlegger van ons bedrijf in 1946 begon met slopen (zie hiervoor onze historie op deze website), worden alle herbruikbare materialen zorgvuldig gedemonteerd en ofwel in eigen bouwprojecten toegepast, ofwel verkocht aan derden.
Op dit sloopproject, ter voorbereiding van het nieuwe 'Huis van Roosendaal', zijn een hoop vrijkomende materialen op de slooplocatie achtergebleven en werden later in gebruikt door de aannemer voor de nieuwbouw (ook een eis van de gemeente).

Stapje verder

We gingen hier een stapje verder in de circulaire sloop. Voor ons uiteraard geen probleem.
Zo zijn alle vrijkomende bakstenen van de gesloopte tussenmuren (circa 25.000!) ter plekke schoongebikt en netjes op pallets gestapeld. 8.000 stuks hiervan bleven op locatie voor hergebruik in de nieuwbouw.
Uniek was het hergebruik van de hardhouten plinten. Deze zijn allemaal gedemonteerd en bij de plintenfabriek geschaafd, gestopt en gereed gemaakt voor directe verkoop in hun shop! Verder werd een groot deel van de plafondplaten apart opgeslagen omdat deze later worden schoongemaakt en hergebruikt. Vrijwel alle vrijkomende glas- en steenwolisolatie platen zijn ter plaatse verkocht aan partikulieren.
Een aantal vrijkomende materialen krijgen een aangepast nieuw leven. Hardhouten kozijnen worden verzaagd tot parketvloer, aluminium geveldelen worden buitenlampen, radiatoren worden fietsenrekken en nog meer aardige toepassingen.

Slopen laagbouw

Het laagbouwgedeelte van het stadskantoor werd geheel gesloopt tot maaiveldhoogte. Dit echter via een speciale methode: de betonnen constructie (kolommen, wanden, vloeren) werd in delen gezaagd en gereed gemaakt voor hergebruik! Delen van de fundering en de heipalen werden losgezaagd en blijven gehandhaafd t.b.v. de nieuwbouw.

Co2 reductie

Op dit project werd ook hoog ingezet op het terugdringen van de Co2 uitstoot. Dit werd ondermeer bereikt door veel, heel veel beton te handhaven ofwel te hergebruiken. Het produceren van beton is een erg vervuilend proces (per kuub beton komt, zelfs in de huidige 'schone' productie, zo'n 200kg Co2 vrij!).
Er was verder een flinke besparing in het transport, omdat veel materialen óf ter plekke werden verkocht, óf op de slooplocatie achterbleven voor hergebruik.

Tijdens de sloop zijn ondermeer vrijgekomen:

  • 6.000 m2 plafondplaten
  • 200 deuren
  • 230 radiatoren
  • 2.600 m2 dakisolatie platen
  • 2.600 m2 niet vervuild dakgrind
  • 25.000 gebikte metselstenen
  • 1.000 m2 glas- en steenwol
  • 396 aluminium buitengevel kozijnen
  • etc.
Alle vrijkomende materialen en hun bestemmingen werden nauwkeurig vastgelegd. In de 'slim slopen tool' werden de transporten en de Co2 en andere schadelijke uitstoot goed bijgehouden.

Gecertificeerd Circulair Project!

Omdat op dit werk alle te slopen materialen vooraf uiterst nauwkeurig zijn geinventariseerd en omdat alle vrijkomende materialen goed zijn verantwoord, én omdat hier de grootste aandacht aan de circulaire economie werd besteed, heeft dit project het predicaat "Verificatie Circulair Project" gekregen.
Daarmee was het nog maar het 2e project in Nederland dat dit predicaat mocht ontvangen. Hier zijn wij, maar ook de opdrachtgever, ontzettend trots op!

OpdrachtgeverGemeente Roosendaal
Uitvoeringapril 2020 - oktober 2020
Vloeroppervlak pandCirca 9.000 m2
OpmerkelijkVerificatie Circulair Project (2e in Nederland)

2e Hands materialen

Onze locatie voor de tweedehandsmaterialen vindt u aan de Hellegatweg 7a te Rijsbergen.
Telefoon: 076-5961122

Onze openingstijden op deze locatie:

Maandag - Vrijdag; 09:00 - 17:00 

metselstenen

Kijk op onze tweedehandsmaterialen!

Vacatures

Wij zoeken naar:

Diverse funties...
Kijk hier voor de vacatures!